Blues en Jazz muziek


 


Gerelateerde dossiers:

:: Muziekgeschiedenis index

:: Blues

:: Jazz

Algemeen

De twee meest invloedrijke en - nog steeds - populaire muziekstijlen tussen de ´Klassieke´ en ´Moderne´ muziektijd zijn ongetwijfeld de Blues en de Jazz. Beide van oorsprong Amerikaanse muzieksoorten vinden hun oorsprong in het einde van de negentiende eeuw.

   

Ontstaansgeschiedenis in vogelvlucht

Slaven op katoenplantage, eind 19e eeuw.

In de tijd van de slavernij vermaakten de negers zich veelal met het zingen van liederen met Afrikaanse invloeden. Dit waren voornamelijk spirituele- en werk-liederen. Deze werden mondeling doorgegeven en ze ondergingen dan ook makkelijk invloed van blanke Amerikaanse muziek, zoals Folk en Country. Zo ontstond aan het begin van de twintigste eeuw een muziekvorm die zich onderscheidde door de simpele, landelijke akoestische gitaren en piano´s: De Blues.

 

De zwarten die naar de steden trokken en daar muziek gingen maken lieten zich inspireren door onder meer de Blues. Een stijl die meer swingend was begon zich te ontwikkelen toen men ging optreden in bars en cafe´s. Er werd geïmproviseerd en juist dat was het onvoorspelbare karakter waar het bij de Blues aan ontbrak: De Jazz was geboren.

 

De ontwikkeling

 
De blues onderging een verandering toen de negers in fabrieken gingen werken. De city-blues was veel aggressiever dan de blues van het platteland. Toen het instrumentarium zich uitbreidde tot gitaar, piano, mondharmonika, een of meer blaasinstrumenten en drums, en toen men er bovendien op ging dansen, was uit de blues de zgn. Rythm and Blues ontstaan. De originele blues - met haar ´donkere´ en rustgevende sound - behoudt echter gedurende de gehele twintigste eeuw haar populariteit. 

De jazz ontwikkelde zich sterk in de twintigste eeuw. Er kwamen verschillende stijlen jazz uit voort,zoals de snelle, harde ritmes van de Be-Bop, het relaxte Cool Jazz, de Free Jazz en de Soul Jazz. De principes van de Blues-basis, de groepsinteractie en improvisatie definieren tot de dag van vandaag de Jazz in haar verschillende stijlen.

Jazzband o.l.v. Mamie Smith, 1920.


  Blues

  Meer over de Blues

  Jazz
  Meer over Jazz
jazz

- Cult Kanaal 2004 -