Blues muziek


Gerelateerde dossiers:

:: Muziekgeschiedenis index

:: Blues en Jazz

:: Jazz


Algemeen

Hoe kan men de blues het best omschrijven? Sommigen zullen meteen zeggen dat de blues een donkere muzieksoort is die een melancholisch, misschien zelfs depressief gevoel overbrengt.

De blues is een in de negentiende en twintigste eeuw door de Amerikaanse negers ontwikkelde muzieksoort. Karakteristiek zijn de vermenging van Afrikaanse en Europese toonladders en het kleine verschil in hoogte tussen tonen. Onomstreden kan gezegd worden dat de blues een zeer belangrijk element is in de jazz-, soul- en rockmuziek.

 
Het ontstaan

In de slaventijd (tot 1863 in Amerika) zongen de negers liederen met woorden die over hun extreme lijden gingen. De werkliederen hielpen de slaven om door de zware werkdag op de plantage te komen. Ze lieten zich bij het zingen inspireren door zowel Afrikaanse muziek (met de in het westen onbekende beats en ritmes) als door Europese (gospel-)muziek. Het engelse woord ´blue´ werd geassocieerd met melancholie, vandaar dat men in de negentiende eeuw deze liederen ´The blues´ ging noemen.


De ontwikkeling


Rond 1890 werd de Blues gezongen op grote delen van het platteland in de zuidelijke staten.
Onbekende blues zanger in Atlanta Rond 1910 was het woord ´Blues´ goed ingeburgerd. De blues werd snel populair gemaakt, onder andere door de zwarte muziekschrijver W.C. Handy. Hij publiceerde de "Memphis Blues"(1912) en "St. Louis Blues"(1914). Instrumentele blues werd in 1914 voor het eerst op plaat gezet. Dit terwijl Mamie Smith de eerste vocale bluesplaat opnam in 1920. Met de grote verplaatsing van de zwarten naar de noordelijk gelegen staten in jaren ´30 en ´40 verspreidt in die periode ook de blues zich.
De blues werd ´elektrisch´ met de komst van de elektrische gitaar in de jaren ´40. In steden als Chicago en Detroit begonnen legenden als Muddy Waters, John Lee Hooker, Willie Dixon en Howlin´ Wolf de blues te spelen, ondersteund door een bas, drums, piano en uiteindelijk ook de mondharmonica. Ze scoorden er nationale hits mee. De blues was van grote invloed op de jeugd uit die tijd, die zelf in bandjes gingen spelen: De Rolling Stones, De Yardbirds, Cream en Fleetwood Mac. Dit soort bands was er uiteindelijk verantwoordelijk voor dat de blues onder het jonge witte publiek populariteit verwierf.

John Lee Hooker

De laatste generatie blues muzikanten zoals Robert Cray en de inmiddels overleden Stevie Ray Vaugn hebben een jonge generatie luistraars met de blues laten kennismaken.


Belangrijke muzikanten

Mamie Smith, Muddy Waters, John Lee Hooker

- Cult Kanaal 2004 -