webzine met pit
Cult film bekeken

"Everybody's a mad scientist, and life is their lab. We're all trying to experiment to find a way to live, to solve problems, to fend off madness and chaos." - David Cronenberg

Underground films, ofwel Cult films, spreken een beperkte groep mensen aan. Ze zijn meestal vreemd, excentriek of surrealistisch, met vreemde karakters of plots en worden meestal als controversieel ervaren.
Het publiek is vaak zeer fanatiek en dit leidt zelfs tot geregeld kijken met meerdere personen. Cult film kijkers zijn vaak overtuigd van het unieke aan hun films en trekken zich niets aan van de commentaren van de ´gerenommeerde´ recensenten en bladen. Veel cult films deden het in eerste instantie slecht in de bioscoop maar bereikten vervolgens de cult-status en konden daarna rekenen op een trouw publiek.

Cult films zijn vaak van genres als science fiction of horror. Eén van de meest bekende cult films is `The Rocky Horror Picture Show` (1976), waarin sf en horror gecombineerd worden onderwerpen als incest, homosexualiteit en travestie niet uit de weg gegaan worden.


Het horrorgenre heeft van oudsher een trouwe aanhang. Een typische horror cult film is ´Dawn of the dead` (1978). Een low-budget film waarin vier mensen het in een winkelcentrum moeten opnemen tegen veel zombies en motorrijders.Eén van de eerste regisseurs die met zijn films de cultstatus bereikte was Luis Buñuel. Al in de jaren ´20 en ´30 van de vorige eeuw maakte hij films die zeer surrealistisch, bloederig en controversieel waren. Van de film  `Un chien Andalu` (1928) zie je hiernaast een fragment. Gesteund door Salvador Dalí wordt beweerd dat Buñuel stenen meenam naar de première van deze film om naar critici te kunnen gooien. Meest beroemde scène uit de film is de openingsscène waarin Buñuel zelf met een scheermes de oogbal van een vrouw doorklieft.

Een andere regisseur met vele cult films op zijn naam is Peter Greenaway. Films als ´The Falls` (1980), ´Death in the Seine` (1988) en ´Drowning by numbers` (1988) zijn er slechts drie uit zijn omvangrijke repertoire.

Een regisseur die naast zijn cult films ook bij het grote publiek bekend werd met meer mainstream creaties is David Lynch die we natuurlijk kennen van Twin Peaks. Zijn eerste bioscoopfilm was de horror ´Eraserhead` (1976) waarover hij vier jaar deed, vooral wegens geldgebrek. Enkele andere titels van Lynch zijn `The elephant man` (1980), ´Dune` (1984) en `Blue Velvet` (1986).