webzine met pit

Film downloaden kán goedkoop

Het downloaden van films is in korte tijd enorm populair geworden. En dat is niet vreemd: DVD´s zijn in de winkel erg duur en het aanbod op internet is onuitputtelijk. Ook van films die amper in de bioscoop draaien. Maar internet is ook een jungle: door de wildgroei is het voor een leek nauwelijks nog mogelijk om eenvoudig een film te downloaden. Hoe kan het makkelijk, legaal én goedkoop

Filesharing

Bij filesharing deel je je bestanden met andere gebruikers. Dit wordt ook wel P2P (Peer-to-Peer) genoemd. Je haalt bestanden dus rechtstreeks van de computer van een andere internet gebruiker af. Hoe meer gebruikers op het netwerk, hoe groter het aanbod dus zal zijn. Je moet je daarvoor aanmelden bij een filesharing programma. Film downloaden is erg makkelijk met een filesharing programma.

Legaal?

In Nederland heeft de rechter uitgesproken dat downloaden van muziek voor eigen gebruik legaal is! Er heeft hier nog nooit iemand een boete gekregen voor downloaden. Let echter wel op: het aanbieden van muziek met copyrights is wél strafbaar. In een filesharing programma moet je er dus op letten dat je de optie ´Delen met anderen´ uit zet, als je geen risico wilt lopen. Dit betekent dat je wel downloadt maar dat anderen van jou niets kunnen uploaden. Overigens zijn de gebruikers van filesharing programma´s in Nederland tot nu toe geheel buiten schot van justitie gebleven.

Napster

Het programma Napster was de eerste en groeide snel uit tot de grootste filesharing aanbieder. Onder druk van de platenindustrie werd Napster echter gedwongen om het vrij uitwisselen van MP3 bestanden te staken. Er bestaat tegenwoordig nog steeds een legale Napster maar alle voordelen van de oorspronkelijke Napster zijn verdwenen.

Kazaa

Dan is er Kazaa. Evenals een aantal andere gratis filesharing diensten is Kazaa groot, heeft veel gebruikers en dus een enorm aanbod. Eén groot nadeel: virussen, spyware en adware. Al bij eerste installatie worden er ongewild adware programma´s op je PC geïnstalleerd. Kazaa gebruiken voor muziek en film downloaden zit van ergernissen aan elkaar. Eén tip als je Kazaa toch wilt gebruiken: zorg voor een goed anti-virus programma want ook virussen zijn een groot probleem.

Het kán goedkoop

Momenteel zijn de goedkope, professionele aanbieders van filesharing enorm populair. Voor de prijs van pakweg één DVD ben je een jaar lid en kun je niet alleen onbeperkt film downloaden maar vaak ook MP3 muziek, games en software. Je betaalt slechts één keer bij aanmelding; verder zijn er geen bijkomende of verborgen kosten en kun je voor dat bedrag onbeperkt downloaden. Ze kunnen hun diensten zo goedkoop aanbieden vanwege het enorme volume van klanten uit de hele wereld. Let er bij deze diensten wel op dat het filesharing programma's zijn (in werking vergelijkbaar met Kazaa).

Hier zijn de voordelen

op een rijtje:

- Enorme collecties door het groot aantal gebruikers;

- 100% legaal;

- Alle soorten bestanden downloaden;

- Geen adware, reclame of spyware;

- Goedkoop;

- Meestal gratis

software bijgeleverd, zoals MP3-players of desktop movie-players;

- Helpdesk beschikbaar (vaak wel lange wachttijd);


De nadelen:

- Het zijn veelal Amerikaanse sites, dus engelstalig;

- Door het grote aanbod is het soms even zoeken voor je vindt wat je wilt.