Cult Kanaal
cult webzine


The MatrixHome

Film

:: Alternatieve film

:: Specials

:: Nieuws

:: Filmquiz

Muziek

:: Alternatieve muziek

:: Muziek geschiedenis

:: Nieuws

Kunst

:: Stromingen

:: Kunstenaars

:: Nieuws

Sport

:: Vreemde sporten

:: Extreme sporten

Overig

:: Mode

:: Cultuur specials

:: Reizen

:: Tech stuff


:: Contact

:: SitemapGerelateerde dossiers:

:: Film specials


:: Pulp fiction facts
Matrix facts

The Matrix is één van de meest succesvolle - en ongetwijfeld voor liefhebbers van het genre één van de beste - films van afgelopen decennium. Kenmerkend voor The Matrix is een aantal diepere betekenissen en dubbele bodems. Hier een aantal gebeurtenissen die je nog niet wist van The Matrix (of toch wel??):

1. Morpheus (Laurence Fishburne) heeft heel zijn leven gezocht naar the ´chosen One´ ofwel The One. Neo (Keanu Reeves) zou The One moeten zijn volgens Morpheus. ´One´ is een anagram van ´Neo´. 

2. Een ode aan Jackie Chan? Als op de computer de martial arts training voor Neo wordt ge-upload is te zien dat er door de verschillende martial arts-technieken wordt gescrolld. De eerste heet ´Drunken Boxing´. In een oude Jackie Chan-film, Jui Kuen (1978), beoefent Jackie Chan de stijl Zui Chuan, ofwel Drunken Boxing.

3. Als de verrader een ontmoeting heeft met Agent Smith, wordt duidelijk dat zijn naam Reagan is. Hij zegt dat hij een belangrijk iemand wil worden, misschien een acteur, en dat hij zich niets wil herinneren. Een mogelijke verwijzing naar oud-president Ronald Reagan?

4. Nog meer anagrammen! Als Neo het gevecht heeft met Morpheus, heet de muziek die gespeeld wordt ´The Bow Whisk Orchestra´. Dit is een anagram van ´Wachowski Brothers´, de regisseurs van The Matrix. Als Neo, Morpheus en Trinity terugkeren van hun gesprek met The Oracle, wordt het muziekstuk ´Threat Mix´gespeeld. Later, als Morpheus een gevecht met Mr. Smith heeft, speelt het stuk ´Exit Mr. Hat´. Zowel ´Threat Mix´ als ´Exit Mr. Hat´ zijn anagrammen van The Matrix.

5. Het kamernummer van Neo is 101. Enerzijds kan dit refereren aan het feit dat hij The One is. Een andere verklaring ligt in het boek ´1984´ van George Orwell. Hierin is 101 de kamer waar mensen naartoe gestuurd worden om gemarteld te worden en uiteindelijk geloven dat de leugen de waarheid is.

6. De meest bekende scene uit de film, die waarin Neo de kogels ontwijkt (zie de foto hieronder), is gemaakt met een geheel nieuwe filmtechniek. Deze ´Bullet Time´ sequence was twee jaar na het uitkomen van The Matrix al door zo´n twintig andere films gekopieerd.

7. De film The Matrix kostte 63 miljoen dollar en bracht 171 miljoen op. Dit terwijl vervolgens de tweede film van de trilogie, The Matrix Reloaded, goed was voor 735 miljoen dollar. Dat deel 2 en 3 door de fans toch minder gewaardeerd werden vond uiteindelijk zijn weerslag in de opbrengsten van deel 3, The Matrix Revolutions: ´Slechts´ 140 miljoen dollar.

 

8. De film is voor een groot deel opgenomen in Sydney, Australie. Zo is de scene waarbij de helicopter in de toren crasht midden in het centrum van Sydney opgenomen. Hiertoe werd een deel van het centrum tijdelijk geevacueerd.  Het gebouw is de 39 verdiepingen tellende BT Tower op Philip Street:

 
 

9. De oorspronkelijke rol van The Oracle werd vertolkt door actrice Gloria Foster. Ze stierf voordat ze scenes van de derde film kon afmaken en haar rol werd overgenomen door Mary Alice. De foto hiernaast is een scene uit de film waarin Neo in gesprek is met The Oracle, de oorspronkelijke dan wel te verstaan.

 

  10. Keanu Reeves bezit geen computer, gebruikt geen internet en heeft geen e-mail adres. Dit tot grote verbazing van vele Matrix fans.

- Copyright (c) 2019 www.cultkanaal.nl | Alle rechten voorbehouden. -