Cult Kanaal
cult webzine


Pulp FictionHome

Film

:: Alternatieve film

:: Specials

:: Nieuws

:: Filmquiz

Muziek

:: Alternatieve muziek

:: Muziek geschiedenis

:: Nieuws

Kunst

:: Stromingen

:: Kunstenaars

:: Nieuws

Sport

:: Vreemde sporten

:: Extreme sporten

Overig

:: Mode

:: Cultuur specials

:: Reizen

:: Tech stuff


:: Contact

:: Sitemap
Pulp Fiction facts

Pulp Fiction, een hoogtepunt in de filmwereld van de jaren ´90. De film waarin geweld tot kunstvorm verheven wordt, de vorm belangrijker is dan het verhaal en chronologische trucs de kijker verplichten tot oplettendheid. Hier de Pulp Fiction feiten die je nog niet kent.

 

1. De scene waarin Vincent (John Travolta) met veel geweld de adrenaline-spuit in Mia´s (Uma Thurman) borst steekt is opgenomen door een spuit eruit te trekken en de scène vervolgens van achter naar voren af te spelen.

2. Iedere keer dat Vincent naar de wc gaat, gebeurt er iets slechts. In het begin van de film zien we hem de wc in gaan, als Pumpkin en Honey Bunny de roofoverval bespreken. Uiteindelijk gaat Vincent voor de laatste keer naar de wc in het appartement van Butch (Bruce Willis), waarna hij bij het openen van de wc-deur Butch ´tegen komt´.

 

3. Butch heeft het samurai zwaard in handen en zegt tegen Zed:´You want that gun, don´t you Zed? Go ahead and pick it up. I want you to pick it up.´. Precies deze woorden worden gesproken door Sheriff Chance (John Wayne) in de film Rio Bravo uit 1959. Dat is één van Tarantino´s favoriete films.

4. ´Mr. Blonde´ ofwel ´Vic Vega´ is een karakter in Reservoir Dogs, de voorloper van Pulp Fiction. Deze Vic Vega is de broer van ´Vince Vega´ ofwel Vincent in Pulp Fiction.

 
5. Eén van de foutjes in de film is duidelijk in de scene waarin Vincent en Jules in de auto rijden en het ´Royale with cheese´ gesprek hebben. Op de achtergrond is in een winkelruit een reflectie van de auto te zien, die voortgetrokken wordt op een trailer.

6. Quentin Tarantino, regisseur én acteur in zijn eigen films, heeft een wereld gecreëerd waarin personen en gebeurtenissen in verschillende films met elkaar in verband staan. Ontdekken waar welke verbanden bestaan is een uitdaging voor de vele Taratino-fans. Zo is er de Big Kahuna Burger die als eerste verschijnt in Reservoir Dogs en vervolgens ook in From Dusk till Dawn en True Romance zijn opwachting maakt. In Pulp Fiction zegt Jules: ´That´s a tasty burger!´ nadat hij een hap van de Big Kahuna Burger heeft genomen. Een ander voorbeeld is het merk cigaretten dat in vrijwel al zijn films voorkomt: Red Apple Cigarettes.

7. Tarantino gebruikt in zijn films ook veelvuldig verwijzingen naar andere personen en films. Het boxing stadium waar Butch moet vechten kondigt nog twee gevechten aan: ´Coolidge vs. Wilson´ en ´Vossler vs. Martinez´. Coolidge en Wilson waren beiden Amerikaanse presidenten. Russell Vossler en Jerry Martinez zijn beiden vrienden van Tarantino uit de tijd dat hij nog in een videowinkel werkte.

8. Er kan gerust gesteld worden dat Uma Thurman inmiddels verworden is tot de muze van Tarantino. Toch wees ze de rol van Mia aanvankelijk af. Tarantino overtuigde haar uiteindelijk door het script over de telefoon aan haar voor te lezen.

9. Er zijn vele speculaties over de glimmende / licht gevende inhoud van het koffertje. Oorspronkelijk was de bedoeling om het koffertje te vullen met diamanten. Dit leek echter niet erg origineel. De kijker kan zelf invullen wat hij denkt en wat het voor hem het meest in de buurt komt van de beschrijving ´so beautiful´. Tarantino zegt er zelf over: ´It´s whatever the viewer wants it to be´.

10. De ´Bad Mother Fucker´ portemonnee van Jules was daadwerkelijk de portemonnee van Tarantino.
- Copyright (c) 2019 www.cultkanaal.nl | Alle rechten voorbehouden. -