Cult Kanaal
cult webzine


Special effects
Home

Film

:: Alternatieve film

:: Specials

:: Nieuws

:: Filmquiz

Muziek

:: Alternatieve muziek

:: Muziek geschiedenis

:: Nieuws

Kunst

:: Stromingen

:: Kunstenaars

:: Nieuws

Sport

:: Vreemde sporten

:: Extreme sporten

Overig

:: Mode

:: Cultuur specials

:: Reizen

:: Tech stuff


:: Contact

:: Sitemap

Special effects soorten

Hele werelden worden gecreëerd. Wat is echt en wat is ´gemaakt´? En als je je dat NIET afvraagt wanneer je naar een film kijkt - dan heeft de regisseur zijn doel bereikt.

De special effects industrie is constant in ontwikkeling. De effecten in films worden steeds beter. Toch zijn de gebruikte soorten special effects de laatste jaren niet wezenlijk veranderd, met uitzondering van de computer animatie. Voor een uitleg van de principes van special effects verwijzen we naar ´Special effects uitgelegd´. Hier gaan we verder in op de soorten special effects.Soorten special effects
Er zijn verschillende soorten special effects te onderscheiden:
- Blue screen
- Computer animatie
- Compositing
- Gebruik van latex
- Regen / sneeuw / wind / vuur
- Bloed en kogels
- Explosies


Blue screen
Dit is een oude maar nog steeds veel gebruikte techniek, zowel voor film als voor tv. De voorgrond en achtergrond worden apart opgenomen en later door elkaar heen gemonteerd. Sommige dingen op de voorgrond moeten doorzichtig zijn zodat de achtergrond er doorheen kan komen. Voor dit doel wordt het object op de voorgrond meestal opgenomen tegen een strak blauwe achtergrond. Een speciale kleur blauw (Chroma blauw) wordt hiervoor gebruikt omdat deze kleurtint niet in de menselijke huid voorkomt. Het blauwe deel wordt later weggehaald zodat het transparant is en de achtergrond er doorheen zichtbaar kan worden.


Computer Animatie
Animatie kan op twee manieren gebruikt worden. De eerste is door het gebruik van fysieke modellen, zoals de miniatuur King Kong. Deze methode werd vooral vroeger veel gebruikt. Het model wordt gepositioneerd, een shot wordt genomen, het model wordt iets veranderd, het volgende shot wordt opgenomen, etc. Achteraf worden alle shots achter elkaar geplaatst en onstaat er een bewegend beeld van het object.
De tweede manier is computer animatie. Simpel gezegd het maken van bewegende beelden met behulp van een computer. Voor veel films is dit zeer belangrijk en wordt er dan ook een Animation Director aangesteld die verantwoordelijk is voor alle animaties. Aan de animatie gaat een heel proces vooraf: het idee, ontwerp van de scene, er wordt een script van de actie geschreven / getekend, de hele actie wordt geregisseerd (o.a. expressies en beweging van karakters). Uiteindelijk worden de karakters getekend of door acteurs eerst op beeld gezet, en wordt de hele animatie op de computer gemaakt. Sommige films zijn alleen maar animatie. Had je vroeger tekenfilms, tegenwoordig kan men een hele film op de computer maken.


Compositing
Dit is een techniek waarbij een beeld in een ander beeld geplaatst wordt. Een voorbeeld hiervan is de weerman op het journaal die lijkt voor een enorme weerkaart te staan. Een ander voorbeeld is de scene in The Lion King waarin een hele troep op Simba af komt. De troep was maar een klein aantal scenes van de dieren. Met compositing is er een grote troep van gemaakt.


Latex
Het gebruik van latex heeft ervoor gezorgd dat er een ware revolutie was in het creëren van monsters uit mensen. Het gebruik is eindeloos: het maken van littekens, toevoegen van extra lichaamsdelen, maken van buitenaardse wezens, oude mensen jong maken en andersom. Een voorbeeld is The Nutty Professor.

Regen / sneeuw / wind / vuur
Het weer moet - net als de rest van de film - op afroep beschikbaar zijn. De regen die je in films ziet is meestal gewoon afkomstig uit lange plastic buizen met gaatjes, aangesloten op de waterleiding. Er zijn bedrijven gespecialiseerd in het maken van weersomstandigheden voor film en tv. En in het maken van vuur - een gevaarlijke bezigheid.


Bloed en kogels
Als bloed wordt vaak gewoon ketchup of ketchup vermengd met bijvoorbeeld wat stroop of ketjap gebruikt, al zweren sommige regisseurs bij echt (dieren)bloed. Het kogelschot op een lichaam waarbij het shirt rood doorloopt van het bloed werkt als volgt. Een klein met bloed gevulde zak of condoom wordt onder de (liefst witte) kleding gedragen. Aan de zak is een licht explosief verbonden die door de acteur tot ontploffing wordt gebracht door een kabeltje met ontsteker.
Explosies
Er zijn pyrotechnische machines die explosies precies zo hard, zo groot en in de juiste gewenst volgorde kunnen laten afgaan. Toch worden met de steeds beter wordende computertechnieken explosies steeds vaker op de computer gemaakt.- Copyright (c) 2019 www.cultkanaal.nl | Alle rechten voorbehouden. -