Cult Kanaal
cult webzine


comics


Een reis door comics: strip is kunst


De eerste strip dateert waarschijnlijk uit 1493. De graaf van Meurs gebruikt in een brief tekeningen met tekstballonnen om de lezer niet alleen in woord maar ook in beeld zijn boodschap duidelijk te maken. Hieronder een kopie uit de brief, die zich bevindt in het gemeentearchief van Zutphen.

Gedurende lange tijd waren volksprenten heel populair. Deze werden gedrukt en onder het volk verspreid. In de 19e eeuw verschenen de eerste prentenboeken - de voorlopers van het stripboek zoals we dat vandaag de dag kennen.

Eind 19e eeuw verschenen in Amerika de eerste komische strips in zondagsupplementen van verschillende kranten. In 1896 verscheen in de Hearst New York American de eerste komische strip, genaamd ´The yellow kid´.
Na de beurscrash van 1929 kreeg het stripboek in Amerika een nieuwe impuls. Avonturen werden weergegeven en drie typen strips vonden hun weg naar het volk: Detective verhalen (Dick Tracey), Science Fiction (Flash Gordon) en Jungle verhalen (Tarzan).

Het succes van deze stromingen gaf het groene licht voor de gouden tijd van de stripboeken, aangevoerd door de typisch Amerikaanse stripfiguur: de superheld. SupermanHebben we het over superhelden dan steekt er één met kop en schouders boven de rest uit, niet alleen op het gebied van historie maar tevens commercieel. Natuurlijk gaat het over Superman, met in zijn kielzog Batman. In de 5 oorlogsjaren werden zo´n 400 superhelden gecreëerd, vaak gebaseerd op het Superman model. Slechts enkelen wisten te overleven.

Zoals ook de film- en tegenwoordig zelfs de games-industrie is verweten, werd de strip-industrie begin jaren ´50 beschuldigd van het aanzetten tot vandalisme en corruptie onder jongeren. Dit maakte de weg vrij voor een nieuw soort strip: de intellectuele strip.
Een schijnbaar onschuldige strip over een zesjarig jongetje, een geboren verliezer, verovert de harten van velen: Charlie Brown. Hij wordt het symbool van de onzekerheid en gebrek aan initiatief van vele amerikanen in die tijd.

De Amerikaanse strips waaien over naar Europa onder leiding van de Walt Disney figuren. Donald Duck wordt één van de meest succesvolle stripfiguren aller tijden. Een aardig verschil tussen de Europese en Amerikaanse cultuur, wordt zichtbaar. Hadden we hier de behoefte aan een domme, eigenwijze en altijd het onderspit delvende eend, in Amerika moet de held succesvol zijn en een goed karakter hebben: Mickey Mouse is de grote held.

Maar Europa zitten de tekenaars ondertussen ook niet stil. In Frankrijk verschijnt in 1959 in Pilote magazine de eerste Asterix. De strip heeft humor, grote historische waarde en is mooi getekend. Het verhaal betreft de avonturen van de inwoners van een gallisch dorp, 50 v.C. en is makkelijk leesbaar. Tot op de dag van vandaag is het de best verkochte strip in Frankrijk. In België is Kuifje de nieuwe, grote held.

In Nederland is het blad Eppo in de jaren ´70 toonaangevend op het gebied van strips. Vele verschillende stripfiguren krijgen in het blad een kans, variërend van buitenlandse strips zoals Lucky Luke en Asterix tot de in Nederlands beheer prachtig getekende strip ´Storm´.

In de jaren ´90 zijn de meeste stripweekbladen verdwenen bij gebrek aan belangstelling. Wel zijn strips tot op de dag van vandaag razend populair in kranten. Denk bijvoorbeeld aan Fokke en Sukke, Heinz en Sigmund.

Echter.... strips hebben nog steeds een selecte groep fans en verzamelaars.


Alternatieve circuit


Al in de jaren vijftig van de vorige eeuw ontvouwt zich, naast de populaire stripverkoop, een alternatief stripcircuit. Er blijkt een selecte groep van liefhebbers van het wat hardere genre te zijn. Strips met namen als ´Crypt of terror´ en ´The haunt of fear´ bleken plots (zij het op bescheiden schaal) populair te kunnen worden. Zelfs volgens de normen van vandaag waren dit zeer gewelddadige en schokkerende verhalen.

Begin jaren ´70 waren de gouden tijden voor de populaire strips voorbij. Met een wijzende vinger predikten grote stripmakers een anti-drugs beleid en schreven zelfs een gedragscode voor stripboeken. Hier tegenover was er plots weer een kans voor alternatieve horrortitels zoals de ´Werewolf´ series en ´The Monster of Frankenstein´.

Zonder twijfel één van de meest controversiële striptekenaars is Robert Crumb. Al drie decennia weet hij zijn publiek te verbazen en schokkeren met zijn gedachtenspinsels op papier. Niet voor niets wordt hij wel de ´Grandfather of alternative comics´ genoemd. Inmiddels heeft hij vele fans en er is veel informatie te vinden, onder ander op zijn eigen site.

Voor de verzamelaar is het internet een geweldige bron van informatie. Alteratieve stripboeken zijn te vinden op online veilingen zoals Ebay. Verder zijn er online winkels zoals Comic Strip Shop die de liefhebber aardig wat te bieden heeft.- Copyright (c) 2019 www.cultkanaal.nl | Alle rechten voorbehouden. -