webzine met pit

Car art: de heilige koe als kunst

De heilige koe gecombineerd met kunst? Dat is moeilijk voor te stellen want al kunnen auto´s mooi ontworpen zijn, met kunst heeft het meestal niets te maken. Of toch?

De art car

Een art car is zijn leven meestal begonnen als gewone auto, truck of bus. De eigenaar beslist dat hij zijn auto wil ombouwen. Maar dan niet zozeer de motor, maar het uiterlijk of interieur. Bij een geslaagde poging gaat de auto voortaan door het leven als ´Art car´. In hoeverre de auto wordt omgebouwd is aan de eigenaar. Maar dat kan heel ver gaan! Vaak groeit een ludiek idee uit tot groots project en wordt het een ware passie om de auto zo mooi mogelijk te maken. De eigenaar van de auto is meestal niet zozeer een techneut, als wel een liefhebber van de auto en kunstzinnige geest.

Exotische namen

Sommigen volstaan met het verven of opspuiten van de auto, anderen plakken allerlei objecten op de auto. En weer anderen veranderen radicaal de originele structuur van de auto, zodat het echt een rijdend kunstwerk wordt. Het kan zelfs zo ver gaan dat men een heel nieuw onderstel bouwt. Vaak werkt men een onderwerp uit dat niets met auto´s of vervoer te maken heeft. Zo kan er bijvoorbeeld een ´Nature-car´, een ´Da Vinci-car´ of een ´Golden-car´ ontstaan. De makers zijn vaak ook creatief in het bedenken van een naam voor hun art car. Zo komen we de ´Midlife Chrysler´, ´HexMex´ en ´Leopard Bernstein´ tegen. Mooi uitgewerkt zijn de auto´s vaak een lust voor het oog.

Art car musea

Car art is inmiddels zo´n succes in Amerika dat ook kunstenaars zich geroepen vinden om art cars te ontwerpen. Er zijn zelfs verschillende Car Art  Musea! Misschien is de charme van de échte art car eigenaar en ontwerper er op die manier wat af. Maar toch is het ook leuk om te zien hoe kunstenaars een auto kunnen verbouwen. En ach, de échte auto- of kunstliefhebber wil gewoon een mooie heilige koe zien!