Salvador DaliHome

Film

:: Alternatieve film

:: Specials

:: Nieuws

:: Filmquiz

Muziek

:: Alternatieve muziek

:: Muziek geschiedenis

:: Nieuws

Kunst

:: Stromingen

:: Kunstenaars

:: Nieuws

Sport

:: Vreemde sporten

:: Extreme sporten

Overig

:: Mode

:: Cultuur specials

:: Reizen

:: Tech stuff


:: Contact

:: Sitemap


Gerelateerde dossiers:

:: Giger

:: Rene Magritte

:: Marc Chagall

:: Marcelino Herranz


 
Dali portret
Salvador Dali
 

Salvador Dali : mieren en GalaDalí als kindEén van de meest controversiële en excentrieke kunstenaars van de 20ste eeuw is ongetwijfeld de Spaanse surrealist Salvador Dali. Zelf hield Dali zich voor een genie dat van zijn recht op alle mogelijke en onmogelijke krankzinnigheden gebruik moest maken.

Salvador Dali werd geboren op 11 mei 1904 in de Spaanse stad Figueras. Al in de vroege jeugd van Dali was duidelijk dat het hier een bijzonder kind betrof. Eén van de vele vreemde incidenten gebeurde toen hij op jonge leeftijd een gewonde vleermuis vond. Hij verstopte het dier in een washok. De volgende ochtend vond hij de vleermuis, half dood op de grond, bedekt met mieren. Overweldigd door verdriet beet hij in de krioelende massa. Een andere keer sloeg hij de viool van een jongen stuk om te laten zien dat de schilderkunst superieur was aan de muziek. Dalí vroeg schilderijNaast de vreemde voorvallen werd al snel het schildertalent van Dali duidelijk. Hiernaast is het schilderij ´Landschap bij Figueras´ te zien dat hij schilderde op zesjarige leeftijd!

Als jonge man ging Salvador Dali naar de kunstacademie in Madrid. Hij genoot zijn eerste internationale faam in 1928 toen drie van zijn schilderijen in Pittsburgh tentoongesteld werden. Hierna ging hij naar Parijs waar hij zich aansloot bij de Parijse Surrealistische Groep. In hetzelfde jaar ontmoet hij Gala, de vrouw die zijn minnaar, muze, manager en inspriratiebron zou worden voor zijn grootste werken. Ze trouwden in 1934 en maakten hun eerste reis naar Amerika.

Persistence of memory
Dali ontwikkelde zich tot leider van de surrealistische beweging en zijn schilderij ´Persistence of memory (1931)´ is nog steeds één van de bekendste surrealistische werken. Dali kreeg ruzie met de surrealisten en verklaarde ´Le Surrealisme c`est moi´. Tijdens de tweede wereldoorlog vluchtte hij naar Amerika, om daarna terug te keren naar Spanje. Zijn internationale reputatie bleef groeien, deels gebaseerd op zijn flair en flamboyante karakter. Hij had grote zucht naar publiciteit en ontplooide zich naast schilder tevens als graficus, illustrator, en ontwerper van juwelen, kleding en interieuren. Ook schreef hij de autobiografie ´The secret life of Salvador Dali´.In 1974 opende Dali het ´Teatro Museo Dali´ in Figueras. Nog steeds trekt dit museum, met onder andere schilderijen, beelden en muurschilderingen jaarlijks vele duizenden belangstellenden. Het mag met recht één van de mooiste bestaande musea genoemd worden.
Geopolitical Child

Na de dood van Gala in 1984 ging het met de gezondheid van Salvador Dali snel achteruit. Het grootste deel van de jaren ´80 bracht hij door in afzondering. Op 23 januari 1989 sterft Dalí in een ziekenhuis in Figueras aan hartfalen en ademhalingsproblemen.


Onnavolgbaar
Vooral in zijn grote ego en gevleugelde uitspraken is Dali onnavolgbaar gebleken. Enkele van zijn uitspraken:

"At the age of six years I wanted to be a chef. At the age of seven I wanted to be Napoleon. My ambitions have continued to grow at the same rate ever since."

"Every morning when I awake, the greatests of joys is mine: that of being Salvador Dalí."
- Copyright (c) 2019 www.cultkanaal.nl | Alle rechten voorbehouden. -