Cult Kanaal
cult webzine


Giger


De bizarre kunst van Giger

gigerH.R. Giger. Zegt de naam je iets? Airbrush-kunstenaar, beeldhouwer en Oscar-winnaar. Een duizendpoot en dan vooral op het surrealistische vlak. Beroemd en toch onbekend, altijd een underground kunstenaar gebleven.

Een korte biografie: H.R. Giger is geboren in Zwitserland, 1940. Als zoon van een apotheker werd hij al op jonge leeftijd gefascineerd door het donkere en vreemde. Na de middelbare school studeerde hij architectuur en industrieel ontwerp en hij begon creatief te tekenen. In de jaren zeventig doet hij vooral veel met de airbrush en wordt één van de leidende airbrush kunstenaars in de wereld, met vooral nadruk op erotiek en science fiction.


gigerHij breidt zijn werk uit met beeldhouwwerk en wordt steeds vaker gevraagd voor ontwerpen voor science fiction-films. In 1978 werkt hij aan de film Alien en ontvangt een Oscar voor zijn werk aan de film. Voor zover Giger bekendheid geniet, is het vooral te danken aan deze onderscheiding.


Midden jaren negentig opent hij zelf het Giger museum in een middeleeuws kasteel in Gruyere, Zwitserland. Daar tentoon gesteld is zijn collectie van kunst uit de hele wereld, aangevuld met zijn eigen schilderijen en beelden.

Giger is bij het grote publiek vrij onbekend maar mag met recht één van de grote surrealisten van de 20ste eeuw genoemd worden.


giger

- Copyright (c) 2019 www.cultkanaal.nl | Alle rechten voorbehouden. -