webzine met pit

Rene Magritte: leven en werk

magritte

Rene Magritte is één van de belangrijkste surrealisten van de vorige eeuw. Met een geheel eigen stijl en een aantal beroemde werken heeft hij richting gegeven aan de surrealistische stroming. Nog steeds - bijna 40 jaar na zijn dood - is er wereldwijd veel belangstelling voor het werk van Magritte. En niet voor niets: lees, kijk en geniet!

Het leven van Magritte

Rene Magritte wordt geboren in 1898 te Lessen in België. Als Magritte 13 jaar oud is pleegt zijn moeder zelfmoord. Ze springt in de Samber en wordt gevonden met haar gezicht bedekt. Dit heeft grote invloed gehad op het leven - en werk - van Magritte. Bedekte gezichten zijn ook regelmatig door hem op doek gezet.

In zijn jonge jaren zoekt Magritte in de richting van de kunststromingen kubisme en futurisme. Maar in 1924 raakt hij bevriend met enkele leden uit de Brusselse surrealisme groep: André Breton, Joan Miró en Salvador Dalí. Zij beïnvloeden hem en zijn werk; en uiteindelijk is hij groot geworden met schilderijen die surrealistisch van aard zijn. In de oorlogsjaren is hij één van de voorlopers van de surrealistische beweging. In de decennia die volgen geniet hij wereldwijde erkenning en zijn werken worden geëxposeerd van Parijs tot in New York. Op 15 augustus 1967, kort na een grote expositie van zijn werk in het museum Boymans-van-Beuningen in Rotterdam, sterft Magritte in Brussel op 69-jarige leeftijd.

Het werk van Magritte

´De verdwaalde jockey´ uit 1926 was zijn eerste geslaagde surrealistische werk. Hiernaast zie je een afbeelding van het schilderij. Het surrealisme was tot dan toe vooral nogal dromerig van aard. Maar Magritte gaf in zijn schilderijen meer een realistisch effect weer van het surrealisme. Hij gaf vooral vaak voorwerpen weer, zoals een schoen, een appel, een pijp of een boom. Deze haalde hij uit hun gewone omgeving en plaatste ze in een aparte atmosfeer. Hieronder een aantal van de schilderijen van Rene Magritte.