Gerelateerde dossiers:

:: Muziekgeschiedenis index

:: Renaissance


Klassieke muziek

Algemeen

De klassieke periode die volgde op de Barok zou bijna een eeuw omvatten. Gedurende deze eeuw vonden talrijke veranderingen plaats in de wereld. Het was de tijd van de Franse Revolutie en de oorlogen van Napoleon. Het werd meer en meer mogelijk voor mensen om zich bezig te houden met ontspanning, en dus muziek. Publieke concerten werden populair.

De Klassieke stroming kan het beste omschreven worden als het streven naar vormvaste muziek, precies in verhoudingen en gematigd in expressie. Men trachtte de emotionaliteit nog steeds te vermijden.

Rouget de Lisle (Componist van de Marseillaise, 1792)

Muziekstijlen

Instrumentale muziek was in de Klassieke periode belangrijker dan vocale muziek. Er werden steeds meer instrumenten toegevoegd aan het orkest waaronder de fluit en de klarinet. Drie instrumentale vormen werden ontwikkeld: de sonate, de symphonie en het concert.

De Sonate

Deze door Haydn en Mozart ingevoerde vorm omvat een precies plan: expositie van het eerste en tweede thema, verwerking en reprise van de expositie. Als er meer dan twee instrumenten zijn, spreekt men van trio, kwartet, kwintet, etc.

De Symphonie

Het makkelijkst is de symphonie te definiëren als een sonate voor een orkest. Haydn bracht deze vorm tot volwassenheid.

Het Concert

Bij deze vorm zijn een of meer solisten tegenover een instrumentale groep geplaatst. Dit bleek een uitstekend medium voor het solo-instrument, in het bijzonder voor de piano en de viool.

 

Geschreven partituur van de Mondscheinsonate, Beethoven

 

Belangrijke componisten

Mozart, Haydn, Schubert, van Beethoven.


- Copyright (c) 2019 www.cultkanaal.nl | Alle rechten voorbehouden. -