webzine met pit

Punk rock kleding 2006

Punk rock kleding toen

Sprak men eind jaren 70 over punk rock dan sprak men over het uiterlijk. De kleding werd synoniem en symbool voor punk. Sinds de vroege jaren 70 verkochten Malcolm McLaren (manager van The Sex Pistols) en Vivianne Westwood zelfontworpen kleding in hun winkel. Punk rockers kochten er hun kleding: gescheurde kleding met spreuken en slogans, opgezette stukken, doffe kleuren en veel accessoires. Gebruiksvoorwerpen werden als anti-sieraad gedragen: veiligheidsspelden, metalen kettingen, kroonkurken, scheermesjes en baby-spenen.

Van t-shirts werden de mouwen afgescheurd en er werden teksten op gekalkt. Broeken moesten zo strak mogelijk zitten en werden vaak door de chloor gehaald zodat er rare witte vlekken in kwamen.

En dan was er natuurlijk de haardracht. Meest opvallend was de hanekam: liefst zo hoog mogelijk met  veel verschillende kleuren. Of het kapsel was juist heel erg kort - een afzetten tegen de tot dan populaire lange haardracht uit de hippietijd. Kapsels waren in de meest vreemde vormen geknipt met pieken, kale delen en getoupeerd haar.

Punk rock kleding anno 2006

De basis van punk rock mode is door de jaren heen niet veranderd. Nog steeds zijn het vaak zwarte kleuren, heeft de kleding veel accessoires en is het imago ruig en stoer. Toch is de hedendaagse punk rock mode minder extreem te noemen dan die van eind jaren zeventig. De shirts zijn minder gescheurd en de leuzen zijn er niet meer op gekalkt door de punk rocker zélf (maar vaak door de kledingfabrikant). Broeken mogen nog strak zitten, maar ruime broeken zijn ook heel cool: als er maar veel versiering op zit.

Verder zijn de accessoires minder heftig geworden. Scheermesjes en kroonkurken zul je nauwelijks nog tegenkomen. De jeugd heeft tegenwoordig meer geld te besteden en dat vertaalt zich zelfs terug naar de punk rock mode. Een shirt versierd met verschillende dure riemen is geen uitzondering meer.

Schoenen zijn liefst opgeveterd tot over de enkels. Ook schoenen mogen versierd worden en gebruikte kleuren zijn ofwel zwart of juist opvallende kleuren zoals rood of paars.

De haardracht is overigens weer helemaal hot in de punk rock scene. Hanekammen zie je weer voorbij komen. Punkers zijn niet bang om op te vallen - en dat zijn ze nooit geweest. Het devies is dat alles mag: hanekam, kort haar, half kort half lang of lang. Wel is er een trend naar lang haar. Lang haar met veel verschillende kleuren is de punk rock look voor 2006.