webzine met pit

Vreemde bestemmingenDe wereld is onder invloed van het internet en met de steeds goedkoper wordende prijzen voor vliegtickets steeds kleiner geworden. Voor de avontuurlijk ingestelde reiziger ligt de wereld tegenwoordig bijna letterlijk open. Het mooie van reizen is dat het andere werelden voor je opent, je prikkelt en je dingen mee laat maken die thuis ondenkbaar zijn. Mensen ontmoeten, culturen opsnuiven, de prachtige natuur ontdekken: het kan allemaal. Cult kanaal heeft gezocht naar de meest vreemde reisbestemmingen en hier een lijstje van gemaakt.

1. De Transsiberië Express: Afzien en genieten


De Transsiberië express is de meer dan 9000 km. lange spoorlijn die Moskou met Wladiwostok verbindt. De naam alleen al roept herinneringen op aan de luxe en romantiek uit de beginjaren van de twintigste eeuw. Maar ook nu nog is deze treinreis een fascinerende ervaring. Bereid je voor op een wilde reis dwars door Siberië, langs het Baikal meer en door Mongolië naar China. Of reis door tot Hongkong of zelfs Japan. Deze reis bewijst dat het werkelijke plezier in reizen zit in de reis zelf en niet zozeer in de eindbestemming.
2. Oezbekistan: Schat aan bouwwerken


Bezoek dit voormalige USSR bolwerk met rijke historie, gelegen aan de zijderoute. Sinds 1991 is Oezbekistan een onafhankelijke republiek en dus ook te bezoeken. Oezbekistan heeft ongeveer 10 keer de omvang van Nederland en bestaat voor 80% uit steppe en woestijn. Maar laat je daardoor niet misleiden! In het oosten ligt de vruchtbare Fergana vallei en het land is rijk aan overblijfselen uit de tijd dat het een kruispunt was voor karavaanroutes tussen China en Europa. Vooral voor liefhebbers van oude schatten, een rijke (moslim-)cultuur en werkelijk schitterende bouwwerken is Oezbekistan een echte aanrader.
3. De Galápagoseilanden: Beleef de reis van Charles Darwin


Voor de echte natuurliefhebber met een dikke portemonnee zijn de Galápagoseilanden een absolute must. De archipel is een provincie van Ecuador en ligt op zo´n 1000 km. van de kust in de Grote Oceaan. Letterlijk vertaald is Galápagos eilanden: schildpadeilanden, en die naam mag met recht gevoerd worden. Charles Darwin bezocht in 1835 de eilanden tijdens zijn legendarische reis met de Beagle. De bestudering van deze rijke dierenwereld leverde de grondslag voor zijn evolutietheorie.
Pinguïns, Darwin-vinken, prehistorisch uitziende leguanen, de reuzenschildpad, de rode Lightfood-krabben, de hamerhaai en papegaaivissen. En dat is slechts een kleine greep uit dit prachtige dierenrijk!

Het mooie is dat de eilanden gewoon te bezoeken zijn, tenminste als je bereid bent om meer te betalen dan de standaard ´verre reis´. De toeristenbranche is inmiddels goed ontwikkeld, getuige het aantal van zo´n 50.000 bezoekers per jaar. Gelukkig houdt men goed toezicht op het behoud van de natuur en is er dus heel veel moois te zien. Met recht kan dit ´s werelds grootste dierentuin genoemd worden!