Cult Kanaal
cult webzine


Big wave surfingBig wave surfing

big wave surfDe naam big wave surfing is nogal misleidend. De golven zijn namelijk niet groot - ze zijn gigantisch! Verdrinking is het grootste risico. Meestal veroorzaakt doordat de surfer onder water wordt getrokken door de stroming, of doordat hij in botsing komt met een verborgen rots. Een ander gevaar is er één uit onverwachte hoek: het surfboard. Het komt regelmatig voor dat de big wave surfer tegen zijn surfboard gesmeten wordt door de golf: dat kan dodelijk zijn.

Toch is big wave surfing een populaire sport en het moet een enorme kick zijn om een golf van zo´n dertig meter te bedwingen. En er is groot geld mee te verdienen. De grotere wedstrijden hebben al snel prijzengeld dat in de tonnen loopt.

Meest populair is Hawaii - Maui heeft de "Jaws surf zone". Verder is de sport te beoefenen - en te bekijken - in Mexico en Californië.

Eén van de grootste golven staat bekend als de Mavericks. Hij ligt een kleine kilometer uit kust van Half Moon Bay, Californië. Jeff Clark was de eerste die de Mavericks trotseerde. Hij is inmiddels een levende legende in de surfwereld. .


big wave surfing
- Copyright (c) 2019 www.cultkanaal.nl | Alle rechten voorbehouden. -