Cult Kanaal
cult webzine


Urban ExplorationDe urban jungle bedwongen

urban jungleDit gaat over een sport om op plekken te komen waar je niet mag komen - en er weer ongezien vandaan te komen. En dat in een stedelijke omgeving - de urban jungle. Voor sommigen is het niet genoeg om zo af en toe het gaspedaal diep in te trappen of een ritje in een achtbaan te maken. Tel bij de kick van een bungy jump het uitdagen van de wet en het zoeken van persoonlijke grenzen op. Vermeng dat alles met de kinderlijke behoefte om jezelf als Indiana Jones te gedragen. En het is volgens de urban explorers teveel om te kunnen weerstaan.


Urban exploration groeit
Urban exploration is de term die men in Amerika heeft bedacht voor het ´ontdekken´ van tunnels, gebouwen, kerken, boten en bruggen. Dit bedwingen van de urban jungle wordt al jaren gedaan door een steeds groeiende groep thrillseekers die het met de wet niet zo nauw neemt. Dat de populariteit van de sport alleen maar toeneemt blijkt onder andere uit de grote hoeveelheid sites op het internet. Graag laten de urban explorers op het web hun activiteiten zien door het plaatsen van verhalen met bijbehorende foto´s. De Urban Exploration Webring van Yahoo is in zeven jaar tijd gegroeid van 6 sites tot 200.


brienenoordFree climbing
Een aparte activiteit binnen de urban exploration is het free climbing. Alles wat enige hoogte heeft is zo´n beetje te beklimmen: bruggen, kerktorens, lichtmasten, bomen, luchtverkeerstorens en schoorstenen. En die worden dan ook beklommen, getuige de vele foto´s op het internet. Zo wordt in december 2003 de Brienenoord brug beklommen terwijl de auto´s voorbij razen.parijsDe kick
De kick zit hem zeker niet alleen in het gevaar. Vaak is urban exploring zelfs helemaal niet gevaarlijk. Het is vooral het illegale karakter ervan. Het is het ongezien ergens binnen komen of juist de spanning van het niet gezien worden als je ergens binnen bént. En natuurlijk het unieke karakter van de plaats waar je bent. Vaak is het verlaten, terwijl op enkele meters de auto´s dag na dag voorbij razen. Of terwijl het leven van alle dag doorgaat, zoals boven de catacomben van Parijs. En het feit dat niemand weet dat je daar bent. Dát is de ware kick van urban exploration. En misschien ook wel een beetje het bewijzen dat je daar geweest bent.


- Copyright (c) 2019 www.cultkanaal.nl | Alle rechten voorbehouden. -