Cult Kanaal
cult webzine


Gadgets


Tech stuff

Hoe werkt de muis?
De muis werd geintroduceerd in 1984, en is niet meer weg te denken uit ons computergebruik. Gedurende een aantal beginjaren van de PC werden wel lichtpennen en joysticks gebruikt om zaken op het scherm aan te wijzen. Zodra echter Windows 3.1 werd geintroduceerd, met zijn grafische interface, was de muis een onmiddelijk succes. Het gebruik van de muis is heel natuurlijk, hij is goedkoop en neemt weinig ruimte in.

Kort door de bocht werkt de muis als volgt:
- Een balletje in de muis rolt als we de muis over een oppervlak bewegen.
- Twee rollertjes in de muis raken het balletje: één roller registreert bewegingen in horizontale richting, de ander registreert de verticale bewegingen.
- Iedere roller zet een roterende disk met gaatjes in beweging.
- Een lichtstraal uit een infrarode LED aan de ene kant van de disk schijnt door een gaatje en wordt opgevangen door een infrarode sensor aan de andere kant van de disk.
- Als de disk gaat draaien wordt de lichstraal op bepaalde snelheid onderbroken.
- Een chip registreert de pulseringen die de infrarode sensor opvangt en vertaalt deze naar voor de computer begrijpbare digitale code.


Retro:
De Apple IIe, op de markt gebracht in 1983, zou één van de meest succesvolle computers ooit worden. 64K RAM geheugen en 32K ROM, inclusief BASIC. De processor  was 1.02 MHz. De Apple IIe bevatte aanvankelijk het DOS 3 en later het proDOS Operating System, wat deze computer één van de makkelijkst te bedienen computers van zijn tijd maakte. Deze supersnelle computer werd verkocht voor de prijs van $ 1395.
- Copyright (c) 2019 www.cultkanaal.nl | Alle rechten voorbehouden. -