webzine met pit

Huidige status met downloaden in Nederland

Jarenlang was men met zijn allen actief op de downloadmarkt. Toch is er van alles te doen rondom het gratis downloaden in Nederland. Daarom willen we via dit uitgebreide artikel graag de huidige status met gratis downloaden in Nederland toe gaan lichten. Sinds het jaar 2014 is in Nederland het downloadverbond van kracht. Dit wil zeggen dat het verboden is om films, series of muziek met auteursrechten te downloaden. Schending van deze rechten vallen binnen het civiele recht, waardoor het feitelijk nog niet “strafbaar” is om online materiaal te downloaden. Dit komt door het feit dat het niet gelijk staat aan het strafrecht. Wel is het mogelijk om een download boete te ontvangen als de eigenaar van auteursrechtelijk beschermd materiaal een schadevergoeding indient.

Stichting Brein en andere instanties

Een Direct in 2014 was het al Stichting Brein die aangaf dat er gelijk vanaf 2015 schadeclaims zouden komen voor mensen die illegaal gratis downloaden in Nederland. Ondanks dat zijn er nog maar weinig mensen die ook daadwerkelijk een boete ontvangen hebben, maar zijn er vooral uploaders beboet die het materiaal online gedeeld hebben. Wel zijn er andere branches op de film markt die zich ertoe hebben gezegd om mensen te beboeten die daadwerkelijk het materiaal downloaden. Bekend is van onder andere Dutch Filmworks, September Film en Lumière dat zij zich er dagelijks nog steeds mee bezighouden om het gratis downloaden in Nederland de kop in te drukken. Vanaf 2016 heeft Brein bovendien toestemming gehad van de Autoriteit Persoonsgegevens om de IP adressen te verzamelen van mensen die Torrents binnenhalen. Het is dan ook niet voor niets dat veel sites adviseren om gebruik te maken van VPN diensten om IP adressen af te schermen.

Streaming diensten in Nederland

Nadat het download verbod actief geworden is heeft men steeds meer te maken gekregen met streaming diensten. In Nederland zijn daarvan Netflix, Videoland, Spotify en het nieuwe Disney kanaal zeer goede voorbeelden. Tegen betaling van ongeveer €8 tot €15 per maand kan men dan onbeperkt gebruik maken van video- en muziek materiaal. Denk daarbij aan films, maar ook aan series die aan worden geboden. Dit is mogelijk, omdat Netflix en andere streaming diensten daarvoor gelden aan de auteurs van de materialen afdragen. Veel mensen maken hier gebruik van. Allereerst, omdat het via een Smart TV, Tablet of Smartphone uiteraard heel eenvoudig is om toegang te krijgen. Bovendien wegen de boetes die je kunt krijgen voor illegaal gratis downloaden in Nederland niet op tegen de relatief lage kosten waarmee je toegang krijgt tot een zeer ruim aanbod aan video content.

De toekomst van gratis downloaden in Nederland

Als je het ons vraagt zal het gratis downloaden in Nederland op den duur voor het grootste deel verdwijnen. Instanties en overheden doen er namelijk alles aan om mee te werken het materiaal van auteurs te beschermen. Dit door IP adressen vrij te geven, maar ook andere onderzoeksmethoden te ontwikkelen voor opsporing. Anderzijds is natuurlijk, zoals hierboven ook uitgelegd, de toegang tot streamingsdiensten als Netflix en Videoland tegenwoordig heel goed ingericht. Mensen kunnen makkelijker toegang krijgen tot hun favoriete films, series en ook muziek. Hierdoor zal de behoefte tot gratis downloaden op den duur ook afnemen. Bron:https://www.vpngids.nl/privacy/downloaden/boete-voor-downloaden/