Denk je internet dan denk je Google. We denken Google, doen Google en googlen ons de hele dag suf. Google is groot, machtig, en dus ook rijp voor satire. Maar wat weten we eigenlijk van Google?
Een ´googol´ is een woord dat staat voor een 1 met 100 nullen, gelanceerd door Milton Sirotta. Google is een woordspeling op googol, waarmee het rangschikken van een oneindige hoeveelheid informatie wordt bedoeld.
Google is meer dan een zoekmachine. Het is inmiddels een platform voor e-mail, documentenopslag, het creëren van documenten en data. De diensten zijn zo uitgebreid geworden, dat ook bedrijven gebruik maken van Google voor hun e-mail en documentenbeheer. Met Google kunnen gebruikers altijd in contact staan met elkaar en continue bij hun e-mail en documenten.
Met Android biedt Google een besturingssysteem voor smartphones en tablets. Daar hoort Google Play bij waar Android-gebruikers nieuwe applicaties kunnen downloaden en updaten. Andere veelgebruikte programma’s van Google zijn Google Drive, Google Vertaler, Google Adsense en YouTube. Een tijd zonder dit platform is nu niet meer weg te denken.
Google oprichter Larry Page geeft toe dat Google eigenlijk helemaal niet bedoeld was als zoekmachine. "It wasn´t that we intended to build a search engine. We built a ranking system to deal with annotations." Eigenlijk was Google dus een ongelukje in 1996 toen de link-machine gebouwd werd. In 1998 besluit Larry met een studievriend om Google verder uit te bouwen. Ze vinden een investeerder die een cheque voor $100.000 uitschrijft voor Google Inc. Eén probleem: het bedrijf Google bestaat dan nog niet en ze kunnen de cheque niet innen. Als de cheque een paar weken in de Larry´s bureaula heeft gelegen besluiten ze om het bedrijf op te richten. Met de cheque en geld van vrienden en familie investeren ze uiteindelijk 1 miljoen dollar om op 7 September 1998 Google Inc. op te richten. Vanaf dat moment is er alleen een weg omhoog voor Google.
In de bijna 7 jaar dat Google bestaat zijn er al vele versies geweest. Verder biedt Google voor liefhebbers van speciale genres of voor bepaalde tijden zoals Pasen, speciale versies.
Hoge bomen vangen veel wind. Google vangt héél veel wind. Vele parodieën, privacy-protesten, anti-Google bewegingen en zelfs samenzweringstheorieën duiken op.
Google wil zijn populariteit behouden en daarbij nieuwe functies toevoegen - dat zal de enige manier zijn (naast de groei van internet-gebruikers) om nog te groeien. Google ontwikkelt, experimenteert en heeft vele ideeën. Zo is er in de commerciële hoek natuurlijk het razend populaire Google Ads, waarvan je hier links op de pagina een voorbeeld ziet. Hierbij ´ziet´ google wat het onderwerp van de pagina is en past daar de getoonde advertenties op aan. Zo hebben de advertenties sneller iets te maken met de interesse van de lezer. Verder heeft Google onlangs Froogle ontwikkeld: een soort Google marktplaats. Wil je de prototypen zien en feedback geven, neem dan eens een kijkje in de Google-keuken.
Bronnen:
https://about.google/intl/nl/