Cult Kanaal
cult webzine


Internet geschiedenis

Internet geschiedenis

Het internet is het resultaat van een handvol visionaire denkers begin jaren ´60 die grote potentie zagen in het technisch mogelijk maken van computers om informatie te delen. Aanvankelijk was dit informatie op het gebied van research en development voor wetenschappelijke en militaire doeleinden in Amerika.

 - J.C.R. Licklider van de Massachusetts Institute of Technology (MIT) kwam in 1962 als eerste met het idee van een globaal netwerk van computers. Hij ging later dat jaar voor de Amerikaanse defensie werken om het project te leiden.

- In 1965 maakte Lawrence Roberts van MIT de eerste verbinding tussen twee computers via een telefoonlijn.


- In 1969 werd de eerste verbinding tussen 4 computers van verschillende instituten in verschillende steden gemaakt onder leiding van Leonard Kleinrock, een professor aan de Universiteit van Californië. Hij probeerde met een groep studenten in te loggen vanuit Los Angeles op een computer van Stanford University. De groep was al langere tijd heel fanatiek bezig met computers en de mogelijkheden om verschillende computers (op afstand) met elkaar te verbinden. Echt bewust van het feit dat ze geschiedenis aan het schrijven waren? Nee, dat waren ze niet. De poging om in te loggen op de computer op afstand zou echter de geschiedenis ingaan als het moment waarop de eerste internet-verbinding gemaakt is.

Ze zouden beginnen met het typen van
login. Het volgende gesprek vindt volgens Kleinrock dan plaats via de telefoon:
" Do you see the L? "
" Yes, we see the L." was het antwoord.
Ze typten de O en vroegen:
" Do you see the O? "
" Yes, we see the O. " was het antwoord.
" Then we typed the G and the system crashed!"

Een revolutie was echter begonnen!
- Copyright (c) 2019 www.cultkanaal.nl | Alle rechten voorbehouden. -